page_banner

Вести

Според една нова студија, податоците објавени од Акцијата без тутун 2025 (ASH) покажуваат дека тинејџерите Маори имаат највисока стапка на дневна употреба на е-цигари со 19,1 отсто, речиси 9 процентни поени повисока од учениците од Пацифичките острови и повисока од студентите од Паки Казахстан. се повисоки за 11,3 процентни поени.
Севкупно, дневната употреба на е-цигари кај тинејџерите се зголемила тројно, од 3,1% на 9,6%.
Спротивно на тоа, процентот на тинејџери кои пушат дневно падна од 2% во 2019 година на 1,3% во 2021 година.
„Секој ден испарувањето веројатно ќе биде како што беше пред 20 години“, рече Бен Јудан, советник за политика на ASH.„Веќе долго време видовме дека стапката на пушење расте.
Податоците се резултат на годишното 10-годишно истражување со слика на ASH, во кое беа прашани околу 30.000 тинејџери на возраст меѓу 14 и 15 години за нивните искуства со пушењето и испарувањето.
Истражувањата покажуваат дека 61% од 10-то одделение кои секојдневно испаруваат никогаш не пушеле.Јудан рече дека другите може да користат е-цигари за да помогнат да се откажете од пушењето, тврдејќи дека тоа е помалку штетно од пушењето.
„Имаме огромен јаз во Нов Зеланд во обезбедувањето на децата добар, конзистентен, угледен, безбеден извор на информации за тоа што се случува со испарувањето, бидејќи тие се само бомбардирани со збунувачки информации за испарувањето.
Сепак, тој добро знае дека ASH ги смета електронските цигари како подобра алтернатива за пушењето и како алатка за да им помогне на луѓето да се откажат од пушењето, повикувајќи се на независниот преглед објавен од Public Health England во 2015 година, кој проценува дека е-цигарите се поштетни од пушење 95% пониско.
„Проблемот не е нужно во никотинот;проблемот е пушењето, затоа што пушењето ги убива луѓето... Вајингот во голема мера ја скрати епидемијата“, рече Јудан.
Амандманите за опкружување без чад и регулирани производи (е-цигари) од 2020 година регулираат како се продаваат и продаваат е-цигарите.Сепак, Јудан рече дека постојат ограничувања за тоа што може да постигне оваа легислатива, бидејќи истражувањата покажуваат дека учениците добиваат е-цигари од нивните врсници и возрасни.
„Треба да водиме пософистициран разговор за тоа каде младите испаруваат, што се случува со овој општествен феномен и да ги поттикнеме со вештини да донесуваат информирани одлуки да не ги пробуваат овие работи, да не се зависат од него“.рече Јодан.
Медицинскиот директор на Здружението за рак Џорџ Лејк рече дека би бил изненаден доколку има долгорочни негативни здравствени ефекти врз испарувачите.Сепак, тој препорачува испарување само како алтернатива на пушењето.
„Ако пушите, најдоброто нешто што можете да направите е да престанете.Ако не можете да престанете, префрлете се на испарување“.
„Можете да преминете од испарување на испарување, или можете да преминете од испарување на испарување, бидејќи од перспектива на посредникот, тоа е начин да се добие никотин“.
Тој тврди дека јавната политика одредува дали некој ќе премине од испарување на пушење и обратно.
Тој го припишува порастот на употребата на електронски цигари со тоа што има многу да се грижите.
„Дали тие ќе имаат куќи за живеење?Дали ќе имаат работа?Што ќе се случи со климатските промени?“
Лекин тврди дека намалувањето на возраста за гласање може да им помогне на повеќе млади луѓе да се чувствуваат под контрола и помалку болни.


Време на објавување: Април-20-2022