faqe_baner

Lajme

Sipas një studimi të ri, të dhënat e publikuara nga Veprimi pa Duhan 2025 (ASH) tregojnë se adoleshentët Maori kanë shkallën më të lartë të përdorimit të përditshëm të cigareve elektronike me 19.1 për qind, gati 9 pikë përqindje më të lartë se studentët e Ishullit të Paqësorit dhe më të lartë se studentët paki kazake. janë 11.3 pikë përqindje më të larta.
Në përgjithësi, përdorimi i përditshëm i cigareve elektronike tek adoleshentët u trefishua, nga 3.1% në 9.6%.
Në të kundërt, përqindja e adoleshentëve që pinë duhan çdo ditë ra nga 2% në 2019 në 1.3% në 2021.
“Çdo ditë avullimi ka të ngjarë të jetë siç ishte 20 vjet më parë,” tha Ben Youdan, këshilltar për politikat e ASH."Ne kemi parë që normat e duhanpirjes të rriten për një kohë të gjatë."
Të dhënat janë rezultat i sondazhit vjetor 10-vjeçar të ASH-it, i cili pyeti rreth 30,000 adoleshentë midis moshës 14 dhe 15 vjeç për përvojat e tyre me duhanin dhe avullimin.
Hulumtimet tregojnë se 61% e nxënësve të klasës së 10-të që pinë çdo ditë nuk kanë pirë duhan.Youdan tha se të tjerët mund të përdorin e-cigare për të ndihmuar në lënien e duhanit, duke argumentuar se është më pak e dëmshme se pirja e duhanit.
"Ne kemi një boshllëk të madh në Zelandën e Re në ofrimin e fëmijëve me një burim informacioni të mirë, të qëndrueshëm, me reputacion dhe të sigurt për atë që po ndodh me avullimin, sepse ata thjesht janë të bombarduar me informacione konfuze rreth avullimit."
Megjithatë, ai e di mirë se ASH i konsideron cigaret elektronike si një alternativë më të mirë për duhanin dhe si një mjet për të ndihmuar njerëzit ta lënë duhanin, duke iu referuar një rishikimi të pavarur të publikuar nga Public Health England në 2015, i cili vlerësonte se cigaret elektronike janë më të dëmshme se pirja e duhanit 95% më pak.
“Problemi nuk është domosdoshmërisht nikotina;problemi është pirja e duhanit, sepse pirja e duhanit vret njerëzit… Vaping e ka shkurtuar epideminë në një masë të madhe,” tha Youdan.
Amendamentet e Mjedisit Pa Tym dhe Produktet e Rregulluara (Cigaret elektronike) të vitit 2020 rregullojnë mënyrën se si shiten dhe tregtohen cigaret elektronike.Megjithatë, Youdan tha se ka kufizime për atë që mund të arrijë ky legjislacion, pasi kërkimet tregojnë se studentët po marrin cigare elektronike nga bashkëmoshatarët dhe të rriturit e tyre.
“Ne duhet të kemi një bisedë më të sofistikuar rreth asaj se ku po pinë të rinjtë, çfarë po ndodh me këtë fenomen social dhe t'i fuqizojmë ata me aftësitë për të marrë vendime të informuara për të mos i provuar këto gjëra, për të mos u varur prej tyre.”tha Yodan.
Drejtori mjekësor i Shoqatës së Kancerit, George Lake, tha se do të befasohej nëse do të kishte efekte negative afatgjata shëndetësore te avulluesit.Megjithatë, ai rekomandon avullimin vetëm si një alternativë ndaj pirjes së duhanit.
“Nëse pi duhan, gjëja më e mirë që mund të bësh është të ndalosh.Nëse nuk mund të ndaloni, kaloni te avulli.”
“Mund të kaloni nga avulli në avull, ose mund të kaloni nga avullimi në avull, sepse nga këndvështrimi i ndërmjetësit, është një mënyrë për të marrë nikotinë.”
Ai argumenton se politika publike përcakton nëse dikush kalon nga pirja e duhanit në pirjen e duhanit dhe anasjelltas.
Ai ia atribuon rritjen e përdorimit të cigareve elektronike me shumë shqetësime.
“A do të kenë shtëpi për të jetuar?A do të kenë punë?Çfarë do të ndodhë me ndryshimin e klimës?”
Lekin argumenton se ulja e moshës së votimit mund të ndihmojë më shumë të rinj të ndihen nën kontroll dhe më pak të dhimbshëm.


Koha e postimit: Prill-20-2022