itulau_fanua

tala fou

Sikaleti eletise: O le a le saogalemu o latou?

fou

Ua avea San Francisco ma taulaga muamua a Amerika na fa'asa le fa'atau atu o sikaleti eletise.Ae i Peretania o loʻo faʻaaogaina e le NHS e fesoasoani ai i tagata ulaula e taofi - o le a le mea moni e uiga i le saogalemu o sikaleti eletise?

E fa'afefea ona aoga le sikaleti eletise?

Latou te galulue e ala i le fa'avevelaina o se vai e masani ona iai le nicotine, propylene glycol ma/po'o le glycerine fualaau faisua, ma mea manogi.

O tagata fa'aoga latou te manavaina le ausa na gaosia, o lo'o iai le nicotine - o le elemene o lo'o fai ma vaisu i sikaleti.

Ae o le nicotine e le afaina pe a faatusatusa i le tele o vailaau oona o loo i totonu o le asu tapaa, e pei o le ta ma le carbon monoxide.

O le nikotini e le mafua ai le kanesa - e le pei o le tapaa i sikaleti masani, lea e fasiotia ai le faitau afe o tagata ulaula i tausaga uma.

O le mafua'aga lea na fa'aaoga ai e le NHS mo le tele o tausaga le togafitiga e sui ai le nicotine e fesoasoani ai i tagata e taofi le ulaula, i foliga o le pulu, pa'u pa'u ma pulumu.

E iai se lamatiaga?

Fomaʻi, tagata poto faapitoa i le soifua maloloina lautele, faʻameaalofa o le kanesa ma malo i Peretania e malilie uma, e faʻavae i luga o faʻamaoniga o loʻo iai nei, o le sikaleti e ave se vaega o le lamatiaga o sikaleti.

Na faaiuina se iloiloga tutoatasivape e tusa ma le 95% le afaina nai lo le ulaula.Polofesa Ann McNeill, o le na tusia le iloiloga, fai mai "e-sikareti e mafai ona avea ma se suiga o taaloga i le soifua maloloina lautele".

Ae ui i lea, e le fa'apea e matua leai lava se lamatiaga.

O le vai ma le ausa i totonu o sikaleti eletise e mafai ona i ai ni vaila'au e ono afaina ai o lo'o maua foi i le asu sikaleti, ae i tulaga maualalo.

I se tama'i su'esu'ega vave i totonu o le fale su'esu'e,Na maua e saienitisi Peretania le ausa e mafai ona taitai atu ai i suiga i sela puipuia o le mama.

O le vave tele lava e suʻesuʻe ai aʻafiaga faʻalesoifua maloloina o le vape - ae ua ioe tagata atamamai o le a matua maualalo ifo nai lo sikaleti.

E afaina le ausa?

E leai se fa'amaoniga i le taimi nei o le vape e mafai ona afaina ai isi tagata.

Pe a fa'atusatusa i le fa'amaonia o a'afiaga o le asu tapaa, po'o le ulaula tapa'a, o a'afiaga fa'alesoifua maloloina o ausa e-sikareti e fa'atauva'a.

San Francisco fa'asa le fa'atauina o sikaleti eletise

Vaping - si'itia i siata e lima

O le fa'aogaina o le sikaleti eletise i tupulaga talavou Amerika ua fa'atupula'ia tele

E iai ni tulafono i mea o iai?

I totonu o Peretania, e tele naua tulafono i luga ole anotusi o e-cigs nai lo le US.

O mea o loʻo i ai le Nicotine e faʻapipiʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, naʻo le i ai i le itu saogalemu, ae i le US e leai.

E iai foʻi tulafono a Peretania e sili atu ona mamafa i le auala e faʻasalalau ai, o fea e faʻatau atu ai ma o ai - o loʻo iai le faʻasaina o le faʻatau atu i lalo o le 18 tausaga, mo se faʻataʻitaʻiga.

O le UK e le o se laasaga ma isi vaega o le lalolagi?

E matua ese lava le faiga a Peretania i Amerika i le sikaleti eletise - ae o lona tulaga e tutusa lelei ma Kanata ma Niu Sila.

E manatu le malo o Peretania o le sikaleti eletise o se meafaigaluega taua e fesoasoani ai i tagata ulaula e tuu a latou masaniga - ma e ono manatu foi le NHS e faʻatonuina fua ia i latou e fia tuʻu.

O lea e leai se avanoa e faʻatau ai e-sikareti e faʻasaina, pei o San Francisco.

O iina, o loʻo taulaʻi i le puipuia o tupulaga talavou mai le faʻaaogaina o vape nai lo le faʻaititia o le aofaʻi o tagata ulaula.

O se lipoti lata mai mai le Public Health England na maua ai o le taofia o le ulaula tapaa o le mafuaaga autu lea mo tagata e faaaoga ai sikaleti eletise.

Fai mai foi e leai se faʻamaoniga o loʻo latou faia o se faitotoa i le ulaula mo tupulaga talavou.

Polofesa Linda Bauld, Cancer Research UK's poto faapitoa i le puipuia o le kanesa, fai mai "o faamaoniga aoao e faasino i e-sikareti e fesoasoani moni i tagata e tuu le ulaula tapaa".

O loʻo iai faʻailoga e mafai ona faʻamalie atili tulafono i luga ole sikaleti eletise i Peretania.

Faatasi ai ma le paʻu o le ulaula tapaa i le tusa ma le 15% i Peretania, ua fautuaina e le komiti a faipule le faʻasaina o le vape i nisi o fale ma luga o felauaiga lautele e tatau ona faʻamalieina.


Taimi meli: Ian-14-2022